zaterdag 18 februari 2012

Het slanke vet

Tijdens het struinen op het web kwam ik een bericht over kokosolie tegen. Na een aantal artikelen gelezen te hebben was ik overtuigd en ben op de fiets gestapt om bij de natuurwinkel een pot te halen. 

Onderstaande tekst is dus niet van mij maar heb ik even overgenomen. De originele tekst komt van www.hetlichaamisperfekt.nl  Een leuke site om eens te bekijken.

Kokosolie



Vraag:
Waar kan ik de kokosolie extra vierge in vloeibare vorm kopen?
In de bio winkel is het een harde kokosolie (van Amanprana of Omega & More bijvoorbeeld) en dus ging ik surfen op internet en dacht de goede te hebben gevonden. Komt het pakje binnen, is het dezelfde harde vorm. In jou recepten doe je de kokosolie door de biogarde.... euhhhh. Ik heb net biogarde met kokosvezels van Amanprana en een theelepel van de harde kokosolie op... en het is niet vies.... maar wel vette hap in je mond hoor... LOL. Kun je mij vertellen hoe het hier mee zit?



Verschil tussen kokosboter en kokosolie
Er is geen verschil tussen kokosolie en kokosboter. Er wordt hetzelfde mee bedoeld. De olie stolt als hij beneden een bepaalde temperatuur bewaard wordt. Ook buiten de koelkast. Zo wordt hij boter. Kies nooit voor een FLES vloeibare kokosolie. Kokosolie/boter kan nooit (op natuurlijke wijze) permanent vloeirbaar en dus schenkbaar uit een flessenhals zijn, maar is dan bewerkt om de olie niet te laten stollen!). Als je kokosolie/boter in de winkel koopt ziet deze er altijd uit als BOTER. De smelttemperatuur van kokosolie ligt rond de 25 graden Celsius. Kokosolie en rode palmolie zijn vloeibaar op lichaamstemperatuur. Kies altijd voor extra vierge kokosolie, die niet gehard en geraffineerd is. Extra vierge ruikt en smaakt naar kokos zoals extra vierge olijfolie naar olijven smaakt. Extra vierge is perfect vloeibaar bij 25 graden Celsius en is heel goed opneembaar zowel via de darmen als de huid. De gangbare kokosolie is geraffineerd (bewerkt) en dus slecht voor je gezondheid.

Waar te koop?
De kokosolie/boter is in elke betere natuurvoedingswinkel te koop. Er zijn een aantal goede merken extra vierge kokosolie/boter. Ik zelf gebruik bij voorkeur de extra vierge kokosolie/boter van Amanprana (zie foto). Ook om te bakken of te frituren. De geur van kokos verdwijnt bij bakken nagenoeg en verandert in een heel zachte, aangename smaak. Voor wie niet van de geur en smaak van kokos houdt is er de ‘geurloze’ kokosolie/boter van Omega & More.

Waarom kokosolie/boter zo goed is! (Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken)
1. kokosolie/boter is een natuurlijk antibioticum, veelvuldig gebruik doodt virussen en schimmels en helpt maagzweren voorkomen en genezen evenals darmontstekingen. Dit zijn nog maar enkele van de vele positieve eigenschappen van dit ‘gezonde vet’. Kokosolie herstelt de algemene gezondheid, en is voor zowel de binnenkant als de buitenkant van je lichaam belangrijk. Het is niet toevallig dat mensen, in gebieden waar de kokosnoot onderdeel is van de dagelijkse voeding en gewoontes, een mooie zachte huid en sterk, glanzend haar hebben.

2. kokosolie/boter kan hypoglymecie-aanvallen, hongeraanvallen en snacken tussen de maaltijden verminderen door de bloedsuikerspiegel te helpen stabiliseren. Mensen met diabetes hebben vaak problemen met vetten en verteren deze vaak moeilijker waardoor ook hun stoelgang moeilijk gaat omdat de ontlasting hard wordt. Mensen met diabetes doen er daarom goed aan om andere vetten voor een deel te vervangen door extra vierge kokosolie. Omdat extra vierge kokosolie 60% middellange ketenvetten (MCT’s) bevat en hierdoor de pancreas, lever en gal nauwelijks belast!

3. Door een betere opname van de vetten uit kokosolie/boter worden vele vitaminen, mineralen en alle vetoplosbare stoffen beter opgenomen.
 
Waarom is kokosolie zo goed om in te bakken, wokken of frituren?
kokosolie/boter bevat voornamelijk verzadigde vetten waardoor de olie niet van structuur verandert bij hoge verhitting (door bakken, wokken of frituren). Hij kan verhit worden op hoge temperaturen zonder dat zich de schadelijke transvetten of vrije radicalen gaan vormen. Kokosolie heet ook wel het ‘slanke vet’; het is lekker, licht verteerbaar en gezond! Frietjes gefrituurd in extra vierge kokosolie zijn supergezond en heerlijk zacht van smaak. Wie dit een keer heeft geprobeerd wil niet anders meer!
 
Hoe lang blijft kokosolie goed?
kokosolie/boter kan makkelijk ongekoeld 2 jaar goed blijven zonder ranzig te worden.

Let op!
Niet de kokosolie/boter doe je door de Biogarde yoghurt maar de omega-3/6/9 olie!
De kokosolie/boter doe je af en toe door de smoothies. Laat de kokosboter dan eerst ‘zacht’ worden door hem vooraf uit de koelkast te halen (vloeibaar hoeft niet). Je kunt de kokosboter ook gewoon buiten de koelkast bewaren. Op die manier is hij altijd te smeren (op brood bijvoorbeeld) en klaar voor gebruik in smoothies e.d. Je kunt de kokosolie/boter heel goed door je yoghurt doen hoor. Maar in een smoothie zal hij door de blender veel meer tot een romige massa geblenderd worden en smaakt hij helemaal niet meer als ‘vette hap’, maar geeft hij een heerlijke smaak en romigheid aan je smoothie.

Kijk voor meer informatie eens op: www.noble-house.tk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten